Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

Προσανατολισμός από τον Ήλιο

Αυτή η τεχνική περιλαμβάνει το βασικό στοιχείο που θα χρησιμοποιήσουμε στη συνέχεια, την πορεία του ήλιου. Ουσιαστικά αν εκτείνουμε το δεξί μας χέρι προς την Ανατολή του ηλίου (αν είναι πρωινές ώρες) ή το αριστερό προς τη Δύση του (αν είναι απογευματινές) μπορούμε να προσανατολιστούμε καθώς ο Βορράς θα είναι μπροστά μας και ο Νότος πίσω μας.

sun_nav_02
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αυτή δεν είναι καθόλου καλή πρακτική και εύκολα μπορούμε να κάνουμε λάθος.

Επειδή ο ήλιος βγαίνει από την ανατολή ,το μεσημέρι  βρίσκεται προς το Νότο και το βράδυ στη Δύση, μπορούμε, γνωρίζοντας την ώρα, να προσδιορίσουμε (κατά προσέγγιση) κάποιο σημείο του ορίζοντα. Για παράδειγμα το καλοκαίρι, o ήλιος στις 6 το πρωί βρίσκεται στην Ανατολή ,στις 9 Βορειοανατολικά, στις 12 στο Νότο, στις 3 Νοτιοδυτικά και στις 6 το απόγευμα στη Δύση.

 Με την μέθοδο της σκιάς του ξύλου

Στερέωσε κατακόρυφα στο έδαφος ένα ξύλο με ανάλογο ύψος ώστε να αφήνει μια ευδιάκριτη σκιά στο έδαφος και σημάδεψε την άκρη της σκιάς. Περίμενε ώσπου να μετακινηθεί η σκιά περίπου 40 εκατοστά και σημάδεψε τη νέα θέση. Ένωσε τα δύο σημάδια με μια ευθεία. Η ευθεία δείχνει τον άξονα Ανατολής - Δύσης. Το πρώτο σημείο που σημάδεψες είναι το Δυτικό ενώ το δεύτερο το Ανατολικό.

  1. Αυτή είναι η πιο διαδεδομένη μέθοδος σε όλα τα σχολεία και εγχειρίδια επιβίωσης. Χρειάζομαστε ένα ίσιο πάσσαλο μήκους περίπου ενός μέτρου και μία επίπεδη επιφάνεια. Η διαδικασία χρειάζεται 15-20 λεπτά και πραγματοποιείται με τα παρακάτω βήματα.
    Τοποθετούμε τον πάσσαλο σε επίπεδο έδαφος και σημειώνουμε με, για παράδειγμα, μία πέτρα την κορυφή της σκιάς του.
    sun_nav_03
  2. Περιμένουμε μερικά λεπτά (10-15) και σημειώνουμε με μία δεύτερη πέτρα το σημείο στο οποίο έχει μετακινηθεί η σκιά
    sun_nav_04
  3. Βάζουμε το αριστερό μας πόδι στο πρώτο σημάδι και το δεξί στο δεύτερο. Τώρα έχουμε μπροστά μας το Βορρά και αντίστοιχα, δεξιά την Ανατολή και αριστερά τη Δύση.
    sun_nav_05
Αυτή είναι η πιο απλή τεχνική καθώς το μόνο που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι στο πρώτο σημάδι μπαίνει το αριστερό μας πόδι και στο δεύτερο το δεξί. Από το εγχειρίδιο επιβίωσης του στρατού βλέπουμε το σχετικό σχέδιο.





Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ότι αυτή η τεχνική λειτουργεί σε όλο τον κόσμο ασχέτως αν βρισκόμαστε στο Βόρειο ή στο Νότιο ημισφαίριο.


Προσανατολισμός με Χρήση Πασσάλου Β
Εδώ έχουμε μία μικρή παραλλαγή της πρώτης μεθόδου με πάσσαλο που είναι ελάχιστα πιο γρήγορη. Ουσιαστικά τα βήματα σε αυτή την περίπτωση είναι:
Τοποθετούμε τον πάσσαλο στο έδαφος με τέτοια γωνία ώστε να μη δημιουργεί σκιά.
Περιμένουμε 10 περίπου λεπτά και σημειώνουμε τη σκιά.
Το πρώτο σημάδι είναι η Δύση και το δεύτερο Ανατολή. Μπορούμε να βάλουμε το αριστερό μας πόδι στο πρώτο σημάδι (όπως στην προηγούμενη τεχνική) και το δεξί στο δεύτερο. Μπροστά μας είναι ο Βορράς.

Αυτή η τεχνική δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη και σπάνια συμπεριλαμβάνεται σε στρατιωτικά εγχειρίδια επιβίωσης.

Με το ρολόι

Προσανατολισμός με Χρήση Ρολογιού


Αν έχετε στη διάθεση σας ένα ρολόι που δείχνει αναλογικά την ώρα τότε μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για προσανατολισμό. Αυτή η τεχνική έχει αρκετά πλεονεκτήματα όπως ότι δεν απαιτεί καθόλου αναμονή και ότι λειτουργεί και με συννεφιά. Ωστόσο, ένα μεγάλο μειωνέκτημα της είναι ότι είναι διαφορετική στο Βόρειο και στο Νότιο ημισφαίριο και επηρεάζεται από τη θερινή ώρα που σημαίνει ότι θα πρέπει να γνωρίζουμε αυτά τα δεδομένα για τον σωστό προσανατολισμό μας.
Τα βήματα εδώ είναι:
Γυρνάμε το σώμα μας έτσι ώστε ο ωροδείκτης να είναι σε ευθεία με τον ήλιο.
Αν κάνουμε μία νοητή γραμμή στο κέντρο του ωροδείκτη και τις 12:00 (ή στη 01:00 αν έχουμε θερινή ώρα) του ρολογιού τότε έχουμε το Νότο. Βλέπουμε το σχετικό σχεδιάγραμμα εδώ:
  1. sun_nav_07


  1. Με αντίστοιχο τρόπο χρησιμοποιούμε το ρολόι για προσανατολισμό και Νότιο ημισφαίριο.
    Γυρνάμε το σώμα μας έτσι ώστε ο ωροδείκτης να είναι σε ευθεία με τον ήλιο.
    Αν κάνουμε μία νοητή γραμμή στο κέντρο του ωροδείκτη και τις 12:00 (ή στη 01:00 αν έχουμε θερινή ώρα) του ρολογιού τότε έχουμε το Βορρά. Βλέπουμε το σχετικό σχεδιάγραμμα εδώ:
    sun_nav_08
Παρότι αυτή η τεχνική έχει αρκετά πλεονεκτήματα είναι εύκολο να κάνουμε λάθος και έτσι δεν προτιμάται εκτός και αν υπάρχει μεγάλη πίεση χρόνου.

Αυτές ήταν οι βασικές τεχνικές προσανατολισμού με τη χρήση του ήλιου.





Με την μέθοδο αυτή δεν έχουμε μεγάλη ακρίβεια αλλά είναι ένας γρήγορος τρόπος να προσανατολιζόμαστε. Τοποθέτησε τον ωροδείκτη του ρολογιού σου στην κατεύθυνση του ήλιου. Ο Νότος βρίσκεται μεταξύ του ωροδείκτη και της ένδειξης 12 του ρολογιού. (Η διχοτόμος της γωνίας που σχηματίζεται από τον ωροδείκτη και τη ένδειξη 12).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παιχνίδι με πυξίδες