Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

Παιχνίδι με πυξίδες


Πως βρίσκουμε αζιμούθιο

Αζιμούθιο είναι η δεξιόστροφη γωνία που σχηματίζεται από τον μαγνητικό βορρά το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε και το σημείο στο οποίο σκοπεύουμε. Βάζουμε το δείκτη κατεύθυνσης της πυξίδας μας να δείχνει προς το σημείο που θέλουμε να
καθορίσουμε τη θέση του. Γυρίζουμε το ανεμολόγιο της πυξίδας ώστε η μαγνητική βελόνα να συμπέσει με το ‘’Ν’’ Βορρά του
ανεμολογίου. Διαβάζουμε πάνω στο ανεμολόγιο την ένδειξη που μας δίνει η βάση του δείκτη κατεύθυνσης. Η
ένδειξη αυτή σε μοίρες λέγεται ΑΖΙΜΟΥΘΙΟ και ορίζει πόσες μοίρες απέχει το σημείο που
διαλέγουμε από το Βορρά και τη γραμμή σκόπευσης

Ας υποθέσουμε ότι θέλεις να πάρεις κατεύθυνση με αζιμούθιο 60ο
Κράτησε καλά την πυξίδα στα χέρια σου οριζόντια, έτσι που η μαγνητική βελόνα να μπορεί να κινείται
ελεύθερα. Γύρισε το ανεμολόγιο της πυξίδας σου ώστε η βάση του δείκτη να δείχνει 60ο
. Ακολούθως γύρισε ολόκληρο το σώμα σου μαζί με την πυξίδα μέχρις ότου η μαγνητική βελόνα να πέσει με το “Ν”
Βορρά του ανεμολογίου. Η κατεύθυνση που δείχνει ο δείκτης είναι η πορεία που θα ακολουθήσεις.
Κοίταξε κατευθείαν μπροστά σου (όσο πιο μακριά τόσο το καλύτερο) προς την κατεύθυνση που δείχνει το βέλος
κατεύθυνσης της πυξίδας. Διάλεξε ένα σταθερό σημείο που βρίσκεται σε αυτήν την κατεύθυνση και άρχισε να περπατάς προς αυτό. Όταν φτάσεις εκεί, βρες ξανά την πορεία σου 60 όπως έκανες πιο πριν, βρες άλλο σταθερό σημείο στην προέκταση της
κατεύθυνσης που βρήκες και περπάτα προς αυτό. Συνεχίζεις με τον ίδιο τρόπο ορίζοντας κάθε φορά νέα σταθερά σημεία μέχρις ότου καλύψεις την απόσταση που σου ορίσανε.

Τα κυριότερα αζιμούθια είναι:
Πρωτεύοντα: 360ή 0 ο Βορράς (Ν) North
90 Ανατολή (Ε) East
180 Νότος (S) South
270 Δύση (W) West
Δευτερεύοντα:
45 Βορειανατολικά (ΒΑ ή ΝΕ)
135 Νοτιοανατολικά (ΝΑ ή SE)
225 Νοτιοδυτικά (ΝΔ ή SW) 315 Βορειοδυτικά (ΒΔ ή NW)

Πηγή: https://gipedometria.weebly.com/alphazetaiotamuomicronupsilonthetaiotaomicron.html

Τι είναι το άθλημα του orienteering (αγώνισμα προσανατολισμού);

           Το orienteering είναι ένα δημοφιλές άθλημα ( όχι παιχνίδι) στην Ευρώπη, στο οποίο νέοι και ενήλικες αθλητές καλούνται να βρουν συγκεκριμένα σημεία σε όμορφες γεωγραφικές περιοχές. Είναι ένα άθλημα που παρέχει ευχαρίστηση σ’ όλα τα επίπεδα συναγωνισμού, αλλά και όπου η τεχνική, η ψυχολογία και η φυσική κατάσταση, είναι ζωτικής σημασίας για να θριαμβεύσει ο αγωνιζόμενος πάνω σε δύσκολες λεπτομέρειες του χάρτη και του εδάφους και έτσι να ικανοποιηθεί από τον αγώνα. Το orienteering έχει περιγραφεί σαν ΄΄ ιστιοπλοΐα πάνω σε θάμνους ΄΄ , ή ΄΄επίλυση σταυρόλεξου, ενώ τρέχει κανείς σε αγώνα ράλι΄΄. Το orienteering είναι ένα άθλημα προσανατολισμού που χρησιμοποιεί ειδικά σχεδιασμένους και λεπτομερείς χάρτες. Όποιος συμμετέχει υποχρεούται να επισκεφτεί όλα τα σημεία ελέγχου, με τη σωστή σειρά, τα οποία είναι σημειωμένα πάνω στον χάρτη και είναι πάντοτε χαρακτηριστικά του τόπου που διακρίνονται. Τα σημεία ελέγχου είναι μεγάλες τρίπλευρες σημαίες χρώματος πορτοκαλί και άσπρου, για να διακρίνονται εύκολα. Κάθε σημείο ελέγχου έχει έναν κωδικό αριθμό για αναγνώριση και ένα τρυπητήρι μ’ ένα μοναδικό σύστημα σήμανσης το οποίο χρησιμοποιείται από τους αγωνιζόμενους για να μαρκάρουν την κάρτα τους και να αποδείξουν ότι έχουν επισκεφτεί το σωστό σημείο ελέγχου.
           Όλοι οι συμμετέχοντες μπορούν να διαλέξουν μία διαδρομή που να ταιριάζει στις ικανότητες και στην εμπειρία τους. Δεν είναι απαραίτητο να τρέχει κανείς, κάλλιστα μπορεί να περπατήσει, γεγονός που βοηθάει τους ηλικιωμένους ή άτομα με σωματικές αναπηρίες να λάβουν μέρος. Αντίθετα με τον κλασσικό αθλητισμό, η εκκίνηση δεν δίνεται για όλους τους συμμετέχοντες μαζί, αλλά χωριστά. Στην συνέχεια αφού αποφασίσει για την διαδρομή που θα ακολουθήσει ξεχύνεται στην περιοχή για να βρει τα σημεία όσο πιο γρήγορα μπορεί. Απαιτείται αυτοσυγκέντρωση για να διατηρηθεί κανείς πάνω στην επιλεγμένη διαδρομή. Νικητής είναι αυτός που θα ολοκληρώσει την διαδρομή στο συντομότερο δυνατό χρόνο έχοντας εντοπίσει όλα τα σημεία σωστά.
Πηγη: http://blogs.sch.gr/kkiourtsis/files/2012/01/orienteering.pdf

Η σκόπευση με πυξίδα


Τι είναι το orienteering



Προσανατολισμός

Προσανατολισμός από τον Ήλιο

Αυτή η τεχνική περιλαμβάνει το βασικό στοιχείο που θα χρησιμοποιήσουμε στη συνέχεια, την πορεία του ήλιου. Ουσιαστικά αν εκτείνουμε το δεξί μας χέρι προς την Ανατολή του ηλίου (αν είναι πρωινές ώρες) ή το αριστερό προς τη Δύση του (αν είναι απογευματινές) μπορούμε να προσανατολιστούμε καθώς ο Βορράς θα είναι μπροστά μας και ο Νότος πίσω μας.

sun_nav_02
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αυτή δεν είναι καθόλου καλή πρακτική και εύκολα μπορούμε να κάνουμε λάθος.

Επειδή ο ήλιος βγαίνει από την ανατολή ,το μεσημέρι  βρίσκεται προς το Νότο και το βράδυ στη Δύση, μπορούμε, γνωρίζοντας την ώρα, να προσδιορίσουμε (κατά προσέγγιση) κάποιο σημείο του ορίζοντα. Για παράδειγμα το καλοκαίρι, o ήλιος στις 6 το πρωί βρίσκεται στην Ανατολή ,στις 9 Βορειοανατολικά, στις 12 στο Νότο, στις 3 Νοτιοδυτικά και στις 6 το απόγευμα στη Δύση.

 Με την μέθοδο της σκιάς του ξύλου

Στερέωσε κατακόρυφα στο έδαφος ένα ξύλο με ανάλογο ύψος ώστε να αφήνει μια ευδιάκριτη σκιά στο έδαφος και σημάδεψε την άκρη της σκιάς. Περίμενε ώσπου να μετακινηθεί η σκιά περίπου 40 εκατοστά και σημάδεψε τη νέα θέση. Ένωσε τα δύο σημάδια με μια ευθεία. Η ευθεία δείχνει τον άξονα Ανατολής - Δύσης. Το πρώτο σημείο που σημάδεψες είναι το Δυτικό ενώ το δεύτερο το Ανατολικό.

  1. Αυτή είναι η πιο διαδεδομένη μέθοδος σε όλα τα σχολεία και εγχειρίδια επιβίωσης. Χρειάζομαστε ένα ίσιο πάσσαλο μήκους περίπου ενός μέτρου και μία επίπεδη επιφάνεια. Η διαδικασία χρειάζεται 15-20 λεπτά και πραγματοποιείται με τα παρακάτω βήματα.
    Τοποθετούμε τον πάσσαλο σε επίπεδο έδαφος και σημειώνουμε με, για παράδειγμα, μία πέτρα την κορυφή της σκιάς του.
    sun_nav_03
  2. Περιμένουμε μερικά λεπτά (10-15) και σημειώνουμε με μία δεύτερη πέτρα το σημείο στο οποίο έχει μετακινηθεί η σκιά
    sun_nav_04
  3. Βάζουμε το αριστερό μας πόδι στο πρώτο σημάδι και το δεξί στο δεύτερο. Τώρα έχουμε μπροστά μας το Βορρά και αντίστοιχα, δεξιά την Ανατολή και αριστερά τη Δύση.
    sun_nav_05
Αυτή είναι η πιο απλή τεχνική καθώς το μόνο που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι στο πρώτο σημάδι μπαίνει το αριστερό μας πόδι και στο δεύτερο το δεξί. Από το εγχειρίδιο επιβίωσης του στρατού βλέπουμε το σχετικό σχέδιο.





Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ότι αυτή η τεχνική λειτουργεί σε όλο τον κόσμο ασχέτως αν βρισκόμαστε στο Βόρειο ή στο Νότιο ημισφαίριο.


Προσανατολισμός με Χρήση Πασσάλου Β
Εδώ έχουμε μία μικρή παραλλαγή της πρώτης μεθόδου με πάσσαλο που είναι ελάχιστα πιο γρήγορη. Ουσιαστικά τα βήματα σε αυτή την περίπτωση είναι:
Τοποθετούμε τον πάσσαλο στο έδαφος με τέτοια γωνία ώστε να μη δημιουργεί σκιά.
Περιμένουμε 10 περίπου λεπτά και σημειώνουμε τη σκιά.
Το πρώτο σημάδι είναι η Δύση και το δεύτερο Ανατολή. Μπορούμε να βάλουμε το αριστερό μας πόδι στο πρώτο σημάδι (όπως στην προηγούμενη τεχνική) και το δεξί στο δεύτερο. Μπροστά μας είναι ο Βορράς.

Αυτή η τεχνική δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη και σπάνια συμπεριλαμβάνεται σε στρατιωτικά εγχειρίδια επιβίωσης.

Με το ρολόι

Προσανατολισμός με Χρήση Ρολογιού


Αν έχετε στη διάθεση σας ένα ρολόι που δείχνει αναλογικά την ώρα τότε μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για προσανατολισμό. Αυτή η τεχνική έχει αρκετά πλεονεκτήματα όπως ότι δεν απαιτεί καθόλου αναμονή και ότι λειτουργεί και με συννεφιά. Ωστόσο, ένα μεγάλο μειωνέκτημα της είναι ότι είναι διαφορετική στο Βόρειο και στο Νότιο ημισφαίριο και επηρεάζεται από τη θερινή ώρα που σημαίνει ότι θα πρέπει να γνωρίζουμε αυτά τα δεδομένα για τον σωστό προσανατολισμό μας.
Τα βήματα εδώ είναι:
Γυρνάμε το σώμα μας έτσι ώστε ο ωροδείκτης να είναι σε ευθεία με τον ήλιο.
Αν κάνουμε μία νοητή γραμμή στο κέντρο του ωροδείκτη και τις 12:00 (ή στη 01:00 αν έχουμε θερινή ώρα) του ρολογιού τότε έχουμε το Νότο. Βλέπουμε το σχετικό σχεδιάγραμμα εδώ:
  1. sun_nav_07


  1. Με αντίστοιχο τρόπο χρησιμοποιούμε το ρολόι για προσανατολισμό και Νότιο ημισφαίριο.
    Γυρνάμε το σώμα μας έτσι ώστε ο ωροδείκτης να είναι σε ευθεία με τον ήλιο.
    Αν κάνουμε μία νοητή γραμμή στο κέντρο του ωροδείκτη και τις 12:00 (ή στη 01:00 αν έχουμε θερινή ώρα) του ρολογιού τότε έχουμε το Βορρά. Βλέπουμε το σχετικό σχεδιάγραμμα εδώ:
    sun_nav_08
Παρότι αυτή η τεχνική έχει αρκετά πλεονεκτήματα είναι εύκολο να κάνουμε λάθος και έτσι δεν προτιμάται εκτός και αν υπάρχει μεγάλη πίεση χρόνου.

Αυτές ήταν οι βασικές τεχνικές προσανατολισμού με τη χρήση του ήλιου.





Με την μέθοδο αυτή δεν έχουμε μεγάλη ακρίβεια αλλά είναι ένας γρήγορος τρόπος να προσανατολιζόμαστε. Τοποθέτησε τον ωροδείκτη του ρολογιού σου στην κατεύθυνση του ήλιου. Ο Νότος βρίσκεται μεταξύ του ωροδείκτη και της ένδειξης 12 του ρολογιού. (Η διχοτόμος της γωνίας που σχηματίζεται από τον ωροδείκτη και τη ένδειξη 12).

Προσανατολισμός με τον πολικό αστέρα

Τη νύxτα μπορείς να προσδιορίσεις το Βορρά με τον πολικό αστέρα. Ο πολικός αστέρας έχει προνόμιο να μην αλλάζει θέση γιατί βρίσκεται πάνω στον άξονα περιστροφής της γης και γι” αυτό δείχνει πάντα τον Βορρά ενώ προσδιορίζεται εύκολα από τον αστερισμό της Μεγάλης Άρκτου.
Η Μεγάλη Άρκτος βρίσκεται πάντα στο βόρειο τμήμα του ορίζοντα και αναγνωρίζεται εύκολα από το σχήμα κατσαρόλας που σχηματίζουν τα επτά άστρα της. 
Αν από τα άστρα α και β της Μεγάλης Άρκτου χαράξεις μια νοητή γραμμή και την προεκτείνεις προς το α, 5 φορές το μήκος α-β, τότε θα βρεις τον πολικό αστέρα που ανήκει στον αστερισμό της Μικρής Αρκτου.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε κατά τη διάρκεια της πορείας μας τα σημεία του ορίζοντα. Σε συνδυασμό με μια γενική γνώση της περιοχής μπορούμε να ανταποκριθούμε με επιτυχία στις δυσμενείς συνθήκες που τυχόν θα προκύψουν (ομίχλη, κ.τ.λ). Ο καλύτερος και ακριβέστερος τρόπος προσανατολισμού είναι η χρήση της πυξίδα

Παιχνίδι με πυξίδες